Ciekawostki i fakty o pizzy

 Największa pizza świata

Największa pizza na świecie powstała w Republice Południowej Afryki.
Dzieło hipermarketu Pick ‘n’ Pay z 1990 roku mierzyło 37,4 metra średnicy i do jego stworzenia użyto 500 kg mąki, 800 kg sera i 900 kg pasty pomidorowej!

 

Najdłuższy dowóz

Lucy Clough z Domino's Pizza podjęła się niezwykłego zadania - dostarczenia pizzy z Londynu aż do Melbourne w Australii! 
Dwa dni zajęło jej pokonanie dystansu 16 950 km, co znaczy, że nie zmieściła się w standardowym wyznaczonym czasie 30 minut... Darmowa pizza?


Jedna z najdroższych pizz

Tę pizzę świata stworzył niejaki Domenico Crolla. W swoim daniu wykorzystał m.in. jadalne złoto, szkockiego wędzonego łososia, homara marynowanego w koniaku i nasączony szampanem kawior.
Pizzę sprzedano na aukcji charytatywnej za 3000 dolarów.



Najbardziej ekstrawagancka pizza

Jeśli masz ochotę na niezwykle wyszukaną pizzę, koniecznie zatrzymaj się w Nowym Jorku w restauracji Nino’s Bellissima.
Za "skromne" 1000 dolarów (lub 125 za jeden kawałek) możesz wybierać całą gamę dodatków, od zwykłego szczypiorku, przez delikatny crème fraîche, aż po sześć różnych rodzajów kawioru.
W tych ekonomicznych czasach wybór jednego kawałka jest chyba najbardziej sensowny.



Dostawca pizzy niebezpiecznym zawodem

Z reguły zawody, które są wykonywane masowo, w centrum miasta, nie są uważane za zbyt niebezpieczne. Do listy najniebezpieczniejszych zawodów świata należą między innymi policjant, żołnierz, strażak czy poławiacz krabów na Morzu Beringa ale mało kto wie, że już na piątym miejscu plasuje się… dostawca pizzy.



Skąd jest pizza Hawajska….

…Pizza hawajska nie pochodzi z Hawajów. Wynaleźli ją Kanadyjczycy


Największa na świecie okrągła pizza ważyła ponad 23 tony, a jej średnica wynosiła około 40 metrów - przy okazji była też bezglutenowa


Amerykanie zjadają rocznie 114 000 ton pepperoni


Każdego roku na świecie sprzedaje się 5 miliardów pizz



38% Amerykanów woli pizzę wegetariańską, podczas gdy 62% lubi pizzę z mięsem


W Japonii pizzę jada się najczęściej z kalmarami, majonezem, ziemniakami i bekonem


Najdłuższa pizza na świecie miała ok. 1600 m długości, ułożono ją na ponad 800 stolikach, piekło ją 80 kucharzy





Grecja ojczyzną pizzy?

Tak, tak. Doskonale wiemy, że pizza to potrawa włoska, a mieszkańcy słonecznej Italii bronią „praw autorskich” do dania, niczym niepodległości. Nie ma w tym niczego dziwnego. W końcu Margherita – pizza, która uznawana jest za poprzedniczkę wszystkich dzisiejszych dań tego typu powstała właśnie w Neapolu, na cześć królowej Małgorzaty Saubadzkiej. Piekarz, Rafaele Esposito, chcąc uczcić wizytę królowej, w 1889 roku przygotował na jej cześć kompozycję w narodowych barwach Italii, używając czerwonych pomidorów, białej mozzarelli i zielonej bazylii, a połączenie do dzisiaj jest jednym z najchętniej wybieranym. Ale… pierwsze ślady potrawy przypominającej pizzę prowadzą nas właśnie, chcąc nie chcąc, do antycznej Grecji. Płaskie placki mączne, posmarowane oliwą, posypane czosnkiem i ziołami ok. 500 lat p.n.e. trafiły do Rzymu właśnie z Hellady. I choć dziś Grecję kojarzymy bardziej z gyrosem i souvlaki, to tam narodziła się również i koncepcja pizzy.

Kolejna z najdroższych pizz kosztowała 450$ za kawałek

450 dolarów kanadyjskich – żeby zachować pełną precyzję. Za tyle serwuje ten włoski specjał pewna restauracja w Kanadzie. Za co tyle płacimy? Na pizzy znajdują się m.in. homary, czarne dorsze z Alaski, wędzony łosoś, tygrysie krewetki oraz rosyjski kawior Osetra. To nie lada gratka dla miłośników owoców morza z zasobnym portfelem.Kanadyjscy restauratorzy przebili tym samym Gordona Ramsaya. Kawałek najdroższej pizzy w jego wykonaniu (znajdowały się na nim m.in. trufle) kosztował 178 dolarów amerykańskich.


 Najstarsza pizzeria na świecie istnieje od niemal 200 lat

Choć pierwsza pizza w nowoczesnym tego słowa rozumieniu powstała w 1889 roku, pizzerie istniały już wcześniej. Ta pierwsza, jak głosi legenda, powstała również w Neapolu. Antica Pizzeria Port’Alba działa do dziś. I nadal serwuje wybitne, tradycyjne włoskie smakołyki. Jeśli myślisz o wycieczce na południe Włoch, koniecznie zajrzyj do tego lokalu!

Pieczarki to najpopularniejszy dodatek do pizzy w Polsce

Jak wynika z raportu przygotowanego przez PizzaPortal.pl („Talerz Polaków 2015”), wśród najchętniej wybieranych podczas zamówienia dodatków były właśnie pieczarki. Znalazły się na aż 75% potraw, wyprzedzając szynkę (64%), salami (59%), czy oregano (47%).

To wcale nie Amerykanie jedzą najwięcej pizzy na świecie

To kto? Włosi? Polacy? A może Kanadyjczycy (skoro wymyślili hawajską i oferują tę najdroższą na świecie). Nie. A wynik zaskakuje. Okazuje się bowiem, że najwięcej pizz na mieszkańca przypada w Norwegii. Statystyczny mieszkaniec Oslo czy Bergen zjada aż… 5,4 kg rocznie. Na drugim miejscu zaś są Niemcy.

Pizzę jemy najczęściej w sobotę

To właściwie niewielkie zaskoczenie. W końcu to potrawa, po którą chętnie sięgamy, po pierwsze – podczas imprez, a po drugie, gdy po całym tygodniu wypoczywamy przed telewizorem. Nie dziwi więc, że gdy zamawiasz pizzę do domu w sobotni wieczór, czas oczekiwania w najlepszych pizzeriach wydłuża się nawet do 1,5 – 2 godzin. Na te najlepsze jednak warto czekać! A jeśli chcesz świętować dzień pizzy – przypada on 9 lutego. Wtedy możesz liczyć na dobre zniżki w pizzeriach.

 Włosi jedzą pizzę na cienkim cieście

Grube i puszyste to polski bądź amerykański wynalazek. Ci, którzy wybiorą się do słonecznej Italii i zechcą skosztować pizzy, mogą być zaskoczeni, gdy zamiast okrągłego, grubego placka otrzymają kawałki na cienkim cieście. Zaskoczenie będzie trwać jednak wyłącznie do pierwszego kęsa. Potem czeka już tylko kulinarna przyjemność z najwyższej półki.

Czy wiesz, że... 

Miejscem narodzin pizzy jest miasto południowej części Włoch - Neapol. Niestety nie jest znane nazwisko osoby, która jako pierwsza pizzę przyrządziła. Nie wiadomo również, czy było to dzieło jednego człowieka. Opinie na ten temat są podzielone. Najprawdopodobniej w rzeczywistości twórcą pizzy był cały lud neapolitański, który konfrontując między sobą doświadczenia doskonalił z czasem to danie tak, że stało się ono wielce popularne na niemal całym świecie.



Czy wiesz, że... 

Na podstawie składników, z jakich były wykonywane pierwsze klasyczne pizze neapolitańskie (oliwa z oliwek, ser mozzarella, przyprawy), można przypuszczać, że przysmak ten powstał jeszcze zanim znane były pomidory - podstawowy składnik dzisiejszej pizzy. Warzywo to przywędrowało do Europy po wyprawie Kolumba do Ameryki w 1492 roku. Pizza dzisiaj



Czy wiesz, że...

Dzisiaj istnieje około 50 róźnych gatunków pizzy, które można skosztować w pizzeriach całego świata. Te najbardziej znane to: Quatro Stagioni (cztery pory roku), Quatro Formaggi (z czterema rodzajami sera), Napoli (neapolitańska), Margherita (z serem, pomidorami i ziołami: bazylią i oregano). Smakosze uznają jedynie niektóre jej gatunki. Najważniejsza to "pizza - base", pizza podstawowa przyrządzona jedynie z olejem i pomidorami. Tylko w drodze wyjątku można tolerować kilka filetów anchois.



Czy wiesz, że... 

We Włoszech jest około 40 tysięcy pizzerii.



Czy wiesz, że...

Andrea Mandinella przyrządza pizzę w czasie zaledwie 4 minut. Jest on najszybszym kucharzem na świecie.


Czy wiesz, że... 

Największą pizzę rozwałkował i ręcznie ukręcił Antonio Raguso. Miała ona średnicę ponad 1,5 metra.

Najstarsza Pizzeria w Polsce



Mało kto wie ale najstarsza polska pizzeria działa w Słupsku. I to już od ponad 40 lat. Oczywiście chodzi o słupski „Poranek”, gdzie pokolenia słupszczan zajadają się plackiem z pieczarkami lub kiełbasą – z niezmienioną recepturą od samego początku.Pierwsza pizzeria założona w Polsce, powstała w marcu 1974 roku, tuż przy barze mlecznym „Poranek” przy ul. Wojska Polskiego 46 w Słupsku. Otwarta uroczyście malutka pizzeria, znakomicie uzupełniała znakomitą wówczas ofertę gastronomiczną Słupska.
Inicjatorem całego przedsięwzięcia był nieżyjący już dyrektor ówczesnego Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS „Społem” – Tadeusz Szołdra, twórca słynnych karczm „Pod Kluką” i „Słupskiej”, rybnego „Tunka” czy drobiowego „Zacisza”. Pomysł przywiózł z podróży służbowej do Włoch, gdzie zakładał jedną z wielu „Karczm Słupskich”.
Pierwsza pizzeria w Stanach Zjednoczonych powstała w 1905 w Nowym Jorku. Początek szerokiej popularności tego typu lokali przypada na lata po drugiej wojnie światowej. Z czasem powstają lokalne, a następnie międzynarodowe sieci pizzerii, takie jak Pizza Hut (pierwsza restauracja w 1958), Domino’s Pizza (1960) czy Telepizza (1987).